Dincolo de eșec: cum să înveți din greșeli

Nu am eșuat, ci pur și simplu am găsit 10.000 de metode care nu funcționează.
(Thomas A. Edison)

Deși mulți dintre noi acceptăm, în teorie, că eșecul este o componentă necesară în cadrul oricărui proces de creștere şi dezvoltare, în practică, deseori ne luptăm cu frica de eșec.

Foarte puțini dintre noi știu cum „să eșueze bine”, mai ales că s-ar putea să avem convingerea că pentru a ne dezvolta avem nevoie exclusiv de o mentalitate de creștere. Eșecul rămâne o experiență care este asociată, în cele mai multe dintre cazuri, cu rușinea și jena. De asemenea, eșecul determină adesea stigmatizarea socială.

Există diverse motive pentru care ne putem teme de eșec. Poate cel mai comun motiv este că stima noastră de sine tinde să fie legată de realizare și succes. Când eșuăm la ceva – fie că este vorba despre un proiect la facultate, la locul de muncă sau despre un interviu de angajare, un examen, un concurs, o relație care se rupe sau o afacere care se prăbușește –, imaginea noastră de sine are de suferit și ne putem simți lipsiți de valoare. De asemenea, de multe ori ajungem să ne autopedepsim cu duritate pentru eșecul nostru.

De exemplu, dacă eșuăm public – deci eșecul nostru este vizibil pentru ceilalți –, ne putem teme de critica și condamnarea din partea altor oameni. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, în concepția generală, eșecul poate avea repercusiuni sociale mai ample. Ne putem teme că eșecul va pune capăt unei cariere sau că ne va afecta permanent reputația și statutul.

Deși este de înțeles această teamă de eșec, avem nevoie să fim conștienți de faptul că ea poate să ducă la tot felul de rețineri. Ne poate împiedica să căutăm experiențe noi, să ne aventurăm în necunoscut sau să ne asumăm riscuri de orice fel. Ne poate convinge să rămânem în situații care nu ne fac fericiți și care nu sunt propice creșterii pe termen lung. Frica de eșec poate provoca amânare, evitare și stagnare.

Convingerile pesimiste despre eficacitatea, puterea de acțiune și șansele noastre de a reuși în ceea ce este important pentru noi, precum și etichetarea că „am eșuat” pot avea un impact negativ semnificativ asupra bunăstării noastre.

Cum poţi să depășeşti teama de eșec, astfel încât să poţi beneficia cu adevărat de ceea ce eșecul poate să te învețe?

În primul rând, uită-te cu atenție la modul tău de gândire și la atitudinile tale cu privire la eșec. Analizează-te cu atenție și blândețe, indiferent care au fost experiențele tale anterioare. Amintește-ți că nu există creștere fără greșeli. Așa cum nici învățarea și dezvoltarea personală și profesională nu pot fi posibile fără a-ți asuma riscul eșecurilor. Caută o perspectivă nouă asupra lucrurilor de fiecare dată când simți că teama de eșec devine copleșitoare.

În al doilea rând, ieși din zona de confort și învață o nouă abilitate sau un nou hobby. Poate începi un nou tip de sport sau înveți să gătești rețete noi. De ce nu, începe să practici dansul sau desenul – nu trebuie să faci cursuri speciale, ci poți să te bucuri de aceste pasiuni acasă la tine, cu un efort și un buget minim. Dacă simți nevoie să duci lucrurile la „următorul nivel”, poți începe să studiezi un instrument. Însă ceea ce este cel mai important este să parcurgi aceste procese de învățare fără a pune presiune pe tine însuți. Permite-ți să eșuezi, să încerci din nou, să eșuezi din nou, dacă e cazul. Important este să continui să încerci, până ajungi la un rezultat care să te satisfacă. Tocmai pentru că scopul este să-ți dezvolți un mecanism interior foarte valoros – reziliența: capacitatea de a reveni la normalitate și echilibru, chiar performanță, după suferirea unui eșec sau șoc (emoțional, profesional, economic etc.).

În al treilea rând, inspiră-te de la oamenii de succes care au eșuat de o sută sau poate chiar de zeci de mii de ori (!) înainte de a-și atinge scopurile. Thomas Edison, cel care a creat primul bec de succes comercial (în 1979), este unul dintre oamenii care au transformat erorile în combustibil pentru succes. Concluzia lui rămâne celebră și este un adevărat model de gândire constructivă: „Nu am eșuat, ci pur și simplu am găsit 10.000 de metode care nu funcționează”.

În al patrulea rând, gândește-te cum învață să meargă un copil mic. El nu se apucă să studieze un manual despre „cum să mergi perfect”. În schimb, el învață făcând și, bineînțeles, eșuând. Se ridică, se poticnește, cade, se ridică, se dezechilibrează, cade și iarăși se ridică. Din nou și din nou și din nou… Până învață să se coordoneze, să se bazeze pe picioarele sale, să meargă și apoi să alerge. Iar atunci când se întâmplă să mai cadă, nu rămâne acolo, ci întotdeauna se ridică și își urmează scopul.

Cel mai simplu ar fi să începi pur și simplu să privești eșecurile – pot fi ale tale sau poți privi la experiențele altor oameni – ca pe niște profesori. Întotdeauna întreabă-te: Ce pot învăța din această experiență? Ce pot face mai bine data viitoare? Care este lecția din această situație? Deși este dificil să eșuezi, este mult mai rău să nu fi încercat niciodată, să nu fi avut curajul de a acționa. Prima condiție pentru a reuși este să încerci.

Iar pentru a încerca, ai deja în tine una dintre virtuțile necesare: curajul. Fiecare dintre noi avem curaj, face parte din „echipamentul de bază” al ființei umane. Doar că uneori el este ascuns sub straturile unor convingeri limitative sau poate că ai nevoie de puțin ajutor ca să te cunoști mai bine și să-ți dezvolți această putere. Oricare ar fi cazul, niciodată nu e prea târziu. Contează să începi. Nu este realist să trăiești evitând cu orice preț riscurile și eșecurile, pentru că ai evita „la pachet” și reușitele care ți-ar putea îmbogăți viața.

Frica de eșec este ucigașul tăcut al planurilor optimiste, al ideilor geniale și al soluțiilor pentru viitor. Greșelile sunt inevitabile, le facem cu toții. Ceea ce te poate transforma într-un om de succes este să te antrenezi cum să-ți gestionezi sănătos greșelile. Nu te lăsa doborât de ele, ridică-te și învață din fiecare. Așa îți croiești drumul spre reușită: pas cu pas, cu răbdare și încredere.

Primul pas este cel mai important – fă-l! Păstrează în minte următoarea idee: curajul nu este absența fricii, ci decizia de a acționa cu toate că simți frică. Dincolo de ea te așteaptă reușita.

Noi suntem aici pentru tine și te invităm să discutăm. Scrie-ne un e-mail sau dă-ne un telefon (0757.110.246) pentru a vedea împreună cum îți putem fi de folos!

This will close in 0 seconds