Întreprinderile din economia socială au o contribuție importantă prin impactul social produs de ocuparea persoanelor din grupuri vulnerabile, prin îmbunătățirea calității ocupării forței de muncă și a egalității de șanse, precum și prin oferta de servicii sociale. Economia socială propune un model care să răspundă într-un mod echitabil mai întâi nevoilor oamenilor și ale comunităților.
Prin intermediul întreprinderilor și al organizațiilor din economia socială, persoanele cu dizabilități au șansa să obțină calificări, să-și găsească un loc de muncă, să se bucure de alte domenii ale vieții care nu le-ar fi în mod normal accesibile. Un mare plus este și acela de a ieși din rolul de „spectatori” la scena vieții și de a intra în rolul de cetățeni activi, cu drepturi depline, cu posibilitatea de a contribui în moduri concrete în societate.
Barierele în calea ocupării persoanelor cu dizabilități apar la nivelul „mediului”
Însăși definiția pe care Organizația Mondială a Sănătății o folosește pentru dizabilitate subliniază că dizabilitatea „rezultă din interacțiunea dintre persoane cu o problemă de sănătate și factori personali și de mediu – atitudini negative, mijloace de transport și clădiri publice inaccesibile, sprijin social limitat”. Dizabilitatea este rezultatul tuturor barierelor ridicate de societate în fața persoanelor cu anumite deficiențe. Prin urmare, alături de conceptul de persoană cu dizabilități trebuie tratate și barierele externe (“disabling society”).
În România, persoanele cu dizabilități sunt puse în situația de a aborda piața muncii în absența oricărui reper cu privire la abilitățile, limitările și așteptările lor. Autoevaluarea slabă a șanselor de ocupare, cuplată cu un sistem de asistență socială pasiv, fără stimulente de ocupare, descurajează persoanele cu dizabilități să își caute un loc de muncă. Pregătirea pentru piața muncii ar fi mult îmbunătățită de o evaluare vocațională, care să identifice abilitățile de muncă ale persoanelor cu dizabilități.
Pentru o integrare eficientă, ocuparea ar trebui să fie asistată, în cazul în care persoana cu dizabilități are nevoie, în toate fazele: formare, căutarea unui loc de muncă, aplicare, intervievare, activitate la locul de muncă.
Potrivit Comitetului Economic și Social European, se estimează că economia socială din Europa reprezintă 2,8 milioane de entități și întreprinderi sociale, care angajează peste 13,6 milioane de locuri de muncă plătite, adică 6,3% din populația activă și generează 8% din PIB-ul UE.
La nivel european, întreprinderile sociale de integrare pe piața muncii a grupurilor vulnerabile încadrează aproape 3 milioane de angajați cu dizabilități.
În data de 3 martie 2021, Comisia Europeană a lansat strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2021-2030). Această strategie își propune să genereze conștientizarea contribuției actuale și a potențialului viitor al sectorului pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și dezvoltarea unei Europe fără bariere, în care persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin în societate și să se bucure de drepturile lor fundamentale.
Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități include lansarea unui pachet pentru îmbunătățirea rezultatelor pe piața muncii. Acesta conține măsuri de consolidare a competențelor de angajare și a serviciilor de integrare socio-profesională, combaterea stereotipurilor, asigurarea sănătății și siguranței la locul de muncă, scheme de reabilitare profesională în caz de boli cronice sau accidente, explorarea locurilor de muncă protejate în cadrul unităților protejate autorizate, precum și tranziția către locuri de muncă adaptate pe piața liberă a muncii.
Comisia Europeană a mai inițiat și un plan de acțiune pentru economia socială, prin care își propune creșterea vizibilității întreprinderilor sociale și de inserție, sprijinirea acestora pentru a genera inovații sociale și tehnologice, îmbunătățirea accesului întreprinderilor sociale la fondurile europene, precum și crearea unui ecosistem propice dezvoltării întreprinderilor și organizațiilor din domeniul economiei sociale, care să le permită funcționarea pe piața unică, pe picior de egalitate cu alte tipuri de companii.
Întreprinderile sociale de inserție întrerup cercul vicios al dependenței de beneficii sociale
Misiunea acestor întreprinderi este transformarea dizabilității în abilitate, recâștigarea independenței prin abilitare. Emanciparea este procesul de a deveni mai puternic și mai încrezător, mai ales în a-și controla viața și a-și revendica drepturile. Economia socială cultivă acest lucru, acționând nu numai pentru persoanele cu dizabilități, ci împreună cu ele.
Persoanele cu dizabilități au un aliat în antreprenorii sociali dedicați, care reușesc să întrerupă cercul vicios al dependenței de beneficii sociale și să le faciliteze tranziția spre o participare activă în societate și în comunitate.
Când vrei să ajuți pe cineva, nu-i dai un pește, ci o undiță și îl înveți să pescuiască. Când vrei să ai impact în viața unei persoane cu dizabilități, o ajuți să își recâștige independența prin abilitare.
Cu cât vom avea mai multe întreprinderi sociale de inserție în România și în regiune, cu atât mai multe persoane din categoriile vulnerabile, persoane care sunt percepute doar ca beneficiari de ajutor social, vor reuși să se integreze pe piața muncii și să devină persoane independente financiar și social.
Noi te putem ajuta cu detalii suplimentare și suntem aici să te susținem! Dă-ne un telefon (0757.110.246) sau scrie-ne un e-mail – suntem aici pentru tine!
*Părți din acest articol au fost publicate inițial în Revista Transfrontalieră de „Economia Socială”, nr. 1