Adevărata incluziune înseamnă îmbrățișarea diferențelor

Incluziunea persoanelor cu dizabilități la locul de muncă înseamnă mai mult decât integrarea acestora pe piața muncii. Un loc de muncă oferă angajaților cu  dizabilități – vizibile sau mai puțin vizibile – șanse egale de a reuși, de a învăța, de a fi compensați în mod echitabil și de a avansa. Adevărata incluziune înseamnă îmbrățișarea diferențelor.

În timp ce diversitatea este văzută ca fiind o valoare de top în orice organizație, persoanele cu dizabilități sunt adesea trecute cu vederea. Ca angajator, s-ar putea să te întrebi: „Ce avantaje ar putea aduce angajații cu dizabilități companiei mele?”.

Răspunsul este la fel de divers precum competențele oricărei persoane calificate. Persoanele cu dizabilități pot, de asemenea, să ofere angajatorilor un avantaj competitiv, ajutând la diversificarea și consolidarea locurilor de muncă prin perspective variate privind modul de a face față provocărilor și de a duce treaba la bun sfârșit. Ele aduc creativitate, inovație, capacitate de rezolvare de probleme și angajament la locul de muncă. Mai mult de atât, studiile au arătat că angajații cu dizabilități rămân la locul de muncă mai mult timp, reducând astfel timpul și costurile implicate de recalificarea și/sau înlocuirea personalului.

La fel ca în cazul altor forme de diversitate, incluziunea persoanelor cu dizabilități merge mult mai departe decât asigurarea faptului că se îndeplinește o „normă”. Vorbim despre crearea unui loc de muncă incluziv, în care oamenii se simt bineveniți și în care sunt apreciați pentru multitudinea de beneficii pe care le aduc la nivel organizațional, asta pentru că persoanele cu dizabilități, la fel ca și cele fără dizabilități, doresc să fie recunoscute pentru talentele și realizările lor.

Majoritatea organizațiilor nu ar ostraciza niciodată pe cineva în mod intenționat. Dar a nu răni pe cineva nu face ca omisiunea să fie mai puțin dăunătoare. Excluderea dizabilității provine din surse banale, chiar bine intenționate. Multe neglijențe pot proveni din părtinire, disconfort și chiar frică.

Angajatorii se pot simți de fapt nesiguri și nepregătiți să lucreze cu cineva cu dizabilități și tind să evite cu totul situația, de teamă să nu facă ceva greșit.

A avea conversații eficiente despre incluziune poate fi incomod și nou. Este nevoie de sensibilitate și grijă, plus o doză sănătoasă de transparență. Pe de o parte este nevoie de sprijin pentru angajatori, pentru a fi mai încrezători și empatici, pe de altă parte este necesară sprijinirea persoanelor cu dizabilități.

6 idei pentru ca tu, angajatorul, să fii incluziv:

1. Creează un mediu confortabil

Pentru a crea un mediu incluziv, va trebui să acționezi diferit. Acest lucru înseamnă să investești în instrumentele de care oamenii au nevoie pentru a-și face treaba cu succes, să îmbrățișezi diferențele din cadrul echipei tale și să te asiguri că fiecare membru este tratat corect și că se simte apreciat.

2. Egalitatea de șanse

Din păcate, se întâmplă mai frecvent ca persoanele cu dizabilități să fie trecute cu vederea în ceea ce privește promovările. Acest lucru are repercusiuni negative, deoarece îi face pe angajații cu dizabilități să se simtă mai puțin apreciați și incluși, iar acest lucru deseori scade implicarea și productivitatea.

Asigură-te că persoanele cu dizabilități sunt promovate în mod echitabil, că li se oferă oportunități de creștere. În climatul de lucru, redu prejudecățile cât mai mult posibil. Pe lângă cultivarea diversității, aceasta este o modalitate de a stimula motivația și de a crea un model de incluziune pentru ceilalți.

3. Accesibilitate

Lipsa accesibilității la locul de muncă a fost întotdeauna o barieră pentru cei cu dizabilități, iar infrastructura la locul de muncă joacă un rol important în promovarea incluziunii. Poți să iei în considerare îmbunătățirea accesibilității, pentru a crea un mediu sigur care să satisfacă diferite nevoi de acces. De exemplu, se pot instala ecrane mai mari cu software de citire a ecranului pentru cei cu deficiențe de vedere sau poți crea băi accesibile pentru scaunul cu rotile. Toate aceste măsuri contribuie la crearea unui loc de muncă mai sigur pentru toți angajații.

4. Activități de sensibilizare

Ajută-ți toți angajații să înțeleagă provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Încurajează-i să contribuie la alegerea celor mai potrivite soluții.

Companiile ar trebui să ia în considerare pregătirea necesară pentru toți angajații, cu sau fără dizabilități. Obiectivele principale ale acestei instruiri sunt de a ajuta oamenii să înțeleagă și să empatizeze mai bine cu provocările cu care se pot confrunta colegii lor și să reducă stigmatizarea la locul de muncă.

5. Fii alături de echipa ta

Construirea unui loc de muncă incluziv și accesibil necesită un efort de echipă. Toate instrumentele de asistență și funcțiile de accesibilitate nu pot schimba un loc de muncă ostil. Pentru ca totul să fie armonios, atât conducerea companiei, cât și restul echipei trebuie să fie pe aceeași lungime de undă. Mulți dintre membrii echipei s-ar putea simți descurajați de ideea de a lucra alături de o persoană cu dizabilități. Pot fi îngrijorați că vor spune ceva greșit sau că vor ofensa. O conversație cu echipa ta, explicarea măsurilor de accesibilitate pe care le-ai luat și distrugerea miturilor pot contribui în mare măsură la a face locul de muncă mai accesibil și mai primitor.

6. Fii transparent

Companiile trebuie să demonstreze că eforturile lor de a crea un mediu mai incluziv sunt o prioritate continuă, nu un proiect. Permite-le angajaților să fie transparenți cu privire la luptele lor, greșelile lor, victoriile lor și chiar propriile dizabilități. Scopul este o comunitate primitoare, nu un loc care spune și face totul „perfect”.

Nu tolera diversitatea, îmbrățișeaz-o!

Aplicarea consecventă a acestor pași va conduce la înrădăcinarea unei mentalități incluzive în cultura organizațională. După cum am menționat, oamenii vor să fie acceptați, incluși firesc, nu doar „tolerați”. Mediul organizațional ar trebui să reflecte sensibilitatea și incluziunea. Deși avem un drum lung de parcurs, prin implicarea tuturor părților interesate și prin luarea unor măsuri concrete și eficiente putem face ca angajarea și incluziunea persoanelor cu dizabilități să devină o realitate în România.

Noi te putem ajuta cu detalii suplimentare și suntem abilitați să te susținem! Dă-ne un telefon (0757.110.246) sau scrie-ne un e-mail – suntem aici pentru tine!

Comentarii

    • Adela - 9 martie 2023

      Mi-a plăcut tare mult ideea de „Nu tolera diversitatea, îmbrățișeaz-o!”. Un articol cu idei foarte bune, care desi nu sunt total noi, adesea sunt trecute cu vederea. Acest articol este pentru mine un reminder extra util, pe care l-am citit cu mare drag!

Comentariile sunt închise.

This will close in 0 seconds