Interviu cu Ștefana Pocneț, expert mediere și job-coaching

Într-o lume în care schimbarea este constantă, poveștile de reziliență și adaptare capătă o semnificație aparte. Vă invităm să citiți interviul cu Ștefana Pocneț, expert mediere și jobcoaching, pentru a descoperi împreună provocările cu care se confruntă persoanele strămutate din Ucraina în integrarea pe piața muncii din România, dar și speranțele care conturează acest proces.

Care sunt principalele obstacole în calea integrării pe piața muncii a refugiaților ucraineni în România?

Cunoașterea limbii române sau a unei limbi de circulație internațională este un prim obstacol în comunicarea acestora cu angajatorii și integrarea lor la locul de muncă. Acestea întâmpină dificultăți în comunicarea în limba română, ceea ce afectează capacitatea lor de a găsi și menține un loc de muncă.

O altă provocare este evaluarea competențelor. Unele calificări și experiențe profesionale obținute în Ucraina nu sunt recunoscute pe deplin în România. Acest lucru duce la subevaluarea abilităților și cunoștințelor. De asemenea, ar putea avea nevoie să iși completeze calificările pentru a se încadra în cerințele pieții muncii din România. Datorită calificărilor pe care le au, acestea își doresc un loc de muncă în IT, contabilitate, finanțe, etc, fapt ce face să fie dificil de găsit. Cele mai multe job-uri disponibile se găsesc în domeniul Horeca, lucrători în bucătărie.

De asemenea, normele de lucru și standardele de muncă variază între țări, iar persoanele strămutate sunt nevoite să se adapteze la un mediu de lucru diferit și la așteptările specifice ale angajatorilor români.

Ștefana Pocneț, expert mediere și jobcoaching

Majoritatea persoanelor strămutate sunt în principal mame cu copii mici. Aceste femei au nevoie de programe de lucru flexibile sau de posibilități de lucru de la distanță pentru a putea să-și îngrijească copiii și să lucreze în același timp.

Există diferențe semnificative între piața muncii din Ucraina și cea din România care afectează opțiunile de angajare ale acestor persoane?

În timp ce în Ucraina este mai ușor pentru persoanele strămutate să iși găsească un loc de muncă part-time, în România această opțiune este mai dificilă. Acest lucru se datorează faptului că angajatorii trebuie să plătească contribuțiile la stat pentru 8 ore de muncă, ceea ce îi face să prefere angajarea pe normă întreagă. De asemenea, o parte dintre angajatori manifestă o flexibilitate redusă în ceea ce privește programul de lucru. Această situație este mai ales problematică pentru majoritatea persoanelor strămutate, care sunt în principal mame cu copii mici. Aceste femei au nevoie de programe de lucru flexibile sau de posibilități de lucru de la distanță pentru a putea să-și îngrijească copiii și să lucreze în același timp.

De asemenea, persoanele strămutate din Ucraina percep salariile propuse de angajatori ca fiind salarii mici în raport cu costurile de trai. Această discrepanță între veniturile lor și cheltuielile esențiale, precum chiria, utilitățile, hrana și alte necesități de zi cu zi, poate crea dificultăți semnificative în asigurarea unei existențe decente și în asigurarea bunăstării lor și a familiilor lor.

Cum vezi viitorul integrării persoanelor strămutate din Ucraina pe piața muncii din România?

Cu sprijin adecvat și inițiative bine direcționate, sunt optimistă că putem depăși aceste provocări. Este esențial să recunoaștem și să valorificăm diversitatea și competențele pe care le aduc în comunitatea noastră, creând astfel oportunități benefice atât pentru ei cât și pentru economia locală.

JobDirect este partenerul tău de încredere în angajarea persoanelor refugiate din Ucraina. Dacă ai un loc de muncă disponibil, noi te putem conecta cu cei mai potriviți candidați. Scrie-ne un e-mail sau dă-ne un telefon (0757.110.246) și haide să colaborăm!


Proiectul Centrul Comunitar pentru copii și familii din Ucraina este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany în parteneriat cu ADV România și beneficiază de o finanțare în valoare de 245.768 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE & Norvegiene 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

🌍🤝 Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă!