Știați că, potrivit datelor oficiale, numărul persoanelor cu dizabilități în România a crescut de 12 ori față de anul 1992? Într-un context în care 4,7% din populația României trăiește cu o dizabilitate, angajarea acestora devine o chestiune de responsabilitate socială, nu doar o obligație legală.
Conform datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, la 31 martie 2023 886.950 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România. Cifrele Eurostat ne spun că 45% dintre acestea sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială – un procent semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene. Este oare această realitate inevitabilă? Sau putem schimba direcția?
Când vine vorba de integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii din România, acestea se confruntă cu obstacole multiple, de la numărul redus de servicii de suport pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, până la lipsa tehnologiilor de asistare. Într-un ecosistem profesional deja tensionat, aceste deficiențe contribuie la menținerea unui status quo nedorit.
Știm deja că angajatorii cu peste 50 de angajați sunt obligați să încadreze în muncă persoane cu dizabilități în procent de 4% din totalul personalului. Dar este acest sistem eficient în a sprijini angajarea persoanelor cu dizabilități sau doar încurajează plata unei penalități ca alternativă?
Când statisticile ne arată că angajarea persoanelor cu dizabilități în instituții mari este practic inexistentă în unele județe (la 25 august 2021, în 12 dintre cele 41 de județe din România nicio instituție publică nu avea persoane cu dizabilități angajate), e clar că avem o problemă structurală, nu doar o chestiune legală. Atât timp cât autoritățile nu își asumă să fie un exemplu de bune practici sau măcar să adopte mai multe măsuri de sprijin pentru întreprinderile sociale de inserție și unitățile protejate care pun cu adevărat accent pe dezvoltarea competențelor, pe crearea de oportunități reale de integrare și pe un mediu de lucru incluziv, această cota de angajare de 4% rămâne doar îndeplinirea unei cifre obligatorii, pe „hârtie”, și nu o schimbare reală.
Mai multe despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, în analiza realizată de Ciprian Iftimoaei, publicată în Ziarul de Iași.